τροφική αλλεργία

Τροφική αλλεργία

Δυνητικά κάθε τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική αλλεργία, αλλά λίγες είναι οι τροφές οι οποίες μας απασχολούν στην κλινική πράξη. Οι πιο συχνές περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας αφορούν το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια ή/και άλλους ξηρούς καρπους, τα θαλασσινά, τη σόγια και το αλεύρι από σιτάρι.

Η γενετική προδιάθεση σε συνάρτηση με τις περιβαντολλογικές επιδράσεις, είναι σίγουρα ο κύριος λόγος για την εμφάνιση αλλεργίας. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η στιγμή που εισάγεται μία τροφή καθώς και η συχνότητα κατανάλωσης της, χωρίς να μπορούμε να είμαστε όμως απόλυτα σίγουροι γι αυτό. Τα μέχρι έως τώρα στοιχεία πάντως συνειγορούν ό,τι παλαιότερες πεποιθήσεις όπως η καθυστέρηση εισαγωγής ορισμένων τροφών στα βρέφη, όπως οι ξηροί καρποι, τα θαλασσινά κλπ, δεν ευσταθούν πλέον.

Η διάγνωση της τροφικής αλλεργία βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ακριβές ιστορικό και κατά δεύτερο λόγο στις παρακλινικές εξετάσεις, δηλαδή τα αλλεργικά τεστ στο δέρμα και στον ορό του ασθενή.

Ως προς την βαρύτητα τους, οι αντιδράσεις τροφικής αλλεργίας μπορεί να ξεκινήσουν με ήπια μορφή όπως είναι η εμφάνιση εξανθημάτων, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρές. Tο αναφυλακτικό σοκ το οποίο οδηγεί μέχρι και το θάνατο είναι η χειρότερη εξέλιξη μιας αντίδρασης τροφικής αλλεργίας. Συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς οι οποίοι ήδη είχαν βιώσει κατ’ επανάληψη σοβαρά επεισόδια, πριν το θανατηφόρο. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πάνω από 1000 άτομα το χρόνο γίνονται θύματα τροφικής αλλεργίας, με τα παιδιά να έχουν δέκα φορές μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση τους ενήλικες. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει γιατί ο οργανισμός των παιδιών είναι ανώριμος, έχει λιγότερες αντοχές όταν αντιμετωπίζει μια αλλεργική αντίδραση και μάλιστα απέναντι σε αλλεργιογόνα τα οποία λόγω της καταποσής βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα μέσα στον οργανισμό του ασθενή. Πρακτικά τα τροφικά αλλεργιογόνα χωρίζονται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε δύο κατηγορίες. Εκείνα τα οποία συνήθως οδηγούν σε ήπιας ή μέτριας    σοβαρότητας αντιδράσεις και σε εκείνα που συνήθως οδηγούν σε σοβαρές αντιδράσεις, χωρίς όμως αυτός ο διαχωρισμός να είναι πάντοτε και ο κανόνας! Επίσης σε κάποιες ομάδες αλλεργιογόνων υπάρχει διαχωρισμός ως προς την κλινική πορεία της νόσου. Έτσι λοιπόν όσο  περνάει ο χρόνος από την πρώτη εκδήλωση, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να αποβάλλει ο οργανισμός την αλλεργία του. ‘Ενας λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι όσο περισσότερο ωριμάζει το γαστρεντερικό σύστημα, τόσο ωριμάζει και το ανοσοποιητικό του σύστημα και πλέον τείνει να απορροφά τις εν δυνάμει αλλεργιογόνες ουσίες με μεγαλύτερη ικανότητα ΄με αποτέλεσμα να κατορθώνει να απαλλαχθεί από κάποιες αλλεργίες. Γι’ αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με τεκμηριωμένες αλλεργικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένες τροφές όπως τα αυγά, το γάλα αγελάδος και τη σόγια κατορθώνουν τελικά και τις καταναλώνουν στο μέλλον. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τροφές όπως οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδη, οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισόβιες αλλεργίες και συχνά με πολύ βαριές αλλεργικές αντιδράσεις.

       Ο ουσιαστικότερος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργικών αντιδράσεων είναι η πρόληψη – αποφυγή. Τα τελευταία χρόνια σημαντική θέση έχει και η απευαισθητοποίηση, η οποία  φαίνεται όμως ότι αφορά  πάσχοντες μέχρι και την ηλικία των 5 ετών. Η αποφυγή επιτυγχάνεται αφενός με την ενδελεχή ενημέρωση του γονέα ή/και του ασθενή από τον ιατρό καθώς και με την ενημέρωση του γονέα ή/και του ασθενή ως καταναλωτή, αναφορικά με τις αλλεργιογόνες ουσίες των τροφίμων, ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους. Στην Ευρώπη τα συχνότερα αλλεργιογόνα που εμπεριέχονται στα συσκευασμένα τρόφιμα αναγράφονται υποχρεωτικά. Συγκεκριμένα υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία, σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή όλων των συστατικών των τροφίμων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Στην Ελληνική νομοθεσία ήδη έχει ενσωματωθεί η εν λόγω οδηγία και υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές ή εισαγωγείς τροφίμων να παραθέτουν αναλυτικά στοιχεία των συστατικών των τροφίμων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η αναλυτική αναγραφή των συστατικών των πιθανών αλλεργιογόνων, αφορά το όνομα του συστατικού όχι την κατηγορία ή το είδος της τροφής και άσχετα με την ποσότητα, ενώ παλαιότερα υπήρχε αναφορά μόνο στην περίπτωση που η συγκέντρωση του πιθανού αλλεργιογόνου θα ξεπερνούσε σε περιεκτικότητα το 2%. Η ορθότητα αυτής της εκ του απειροελαχίστου αναφοράς είναι αναμφισβήτητη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας (κυρίως παιδικής ηλικίας), οι οποίοι υφίστανται σοβαρές αντιδράσεις μετά από έκθεση τους απλώς και μόνο στην οσμή των αλλεργιογόνων (συνήθως πρόκειται για ξηρούς καρπούς και θαλασσινά)..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας είναι γενικής φύσεως και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την άμεση εκτίμηση – πληροφόρηση εκ μέρους ενός ειδικού.

Read more: https://allergiologos-serres.webnode.page/%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b9%cf%8e%ce%bd/%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1/

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Ποιοί είμαστε

Προτεινόμενο κείμενο: Η διεύθυνση της σελίδας είναι: https://stop-allergy.gr.

Σχόλια

Προτεινόμενο κείμενο: Όταν οι επισκέπτες αφήνουν σχόλια στον ιστότοπο, συλλέγουμε τα δεδομένα που εμφανίζονται στη φόρμα σχολίων όπως επίσης τη διεύθυνση IP του επισκέπτη και τη συμβολοσειρά του χρήστη του προγράμματος περιήγησης ώστε να βοηθήσουμε στην ανίχνευση ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Μια ανωνυμοποιημένη συμβολοσειρά που δημιουργήθηκε από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (επίσης αποκαλούμενη "hash") ενδέχεται να παρασχεθεί στην υπηρεσία Gravatar για να δει αν τη χρησιμοποιείτε. Η πολιτική απορρήτου της υπηρεσίας Gravatar διατίθεται εδώ: https://automattic.com/privacy/. Μετά την έγκριση του σχολίου σας, η εικόνα του προφίλ σας είναι ορατή στο κοινό μέσα στο πλαίσιο του σχολίου σας.

Πολυμέσα

Προτεινόμενο κείμενο: Εάν μεταφορτώνετε εικόνες στον ιστότοπο, θα πρέπει να αποφύγετε τη μεταφόρτωση εικόνων με ενσωματωμένα δεδομένα τοποθεσίας (EXIF GPS). Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να πραγματοποιήσουν λήψη και εξαγωγή οποιωνδήποτε δεδομένων τοποθεσίας από εικόνες στον ιστότοπο.

Cookies

Προτεινόμενο κείμενο: Αν αφήσετε ένα σχόλιο στον ιστότοπό μας, μπορείτε να επιλέξετε να αποθηκεύσετε το όνομα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον ιστότοπό σας σε cookies. Αυτά είναι για την δική σας ευκολία, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας πάλι όταν αφήσετε ένα άλλο σχόλιο. Αυτά τα cookies θα διαρκέσουν για ένα έτος. Αν έχετε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε στον ιστότοπο, θα δημιουργήσουμε ένα προσωρινό cookie για να προσδιορίσουμε αν ο φυλλομετρητής σας δέχεται cookies. Το cookie δεν περιέχει προσωπικές πληροφορίες και θα διαγράφει μόλις κλείσετε τον φυλλομετρητή σας. Όταν συνδεθείτε, θα δημιουργήσουμε επίσης διάφορα cookies για να αποθηκεύσετε τις πληροφορίες σύνδεσης και τις επιλογές οθόνης. Τα cookie εισόδου διαρκούν για δύο ημέρες και τα cookie επιλογών οθόνης διαρκούν για ένα χρόνο. Αν επιλέξετε "Να με θυμάσαι", η σύνδεσή σας θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Αν αποσυνδεθείτε από το λογαριασμό σας, τα cookie σύνδεσης θα καταργηθούν. Εάν επεξεργαστείτε ή δημοσιεύσετε ένα άρθρο, ένα επιπλέον cookie θα αποθηκευτεί στο πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό το cookie δεν περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα και υποδεικνύει απλώς το post ID του άρθρου που μόλις επεξεργαστήκατε. Λήγει μετά από 1 ημέρα.

Ενσωματωμένο περιεχόμενο από άλλους ιστότοπους

Προτεινόμενο κείμενο: Τα άρθρα σε αυτόν τον ιστότοπο ενδέχεται να περιλαμβάνουν ενσωματωμένο περιεχόμενο (π.χ. βίντεο, εικόνες, άρθρα κ.λπ.). Το ενσωματωμένο περιεχόμενο από άλλους ιστότοπους συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και αν ο επισκέπτης επισκέφθηκε τον άλλο ιστότοπο. Αυτοί οι ιστότοποι ενδέχεται να συλλέγουν δεδομένα για εσάς, χρησιμοποιούν cookies, ενσωματώνουν επιπλέον παρακολούθηση τρίτου μέρους και να παρακολουθούν την αλληλεπίδρασή σας με αυτό το περιλαμβανόμενο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης της αλληλεπίδρασής σας με το περιλαμβανόμενο περιεχόμενο, εάν έχετε λογαριασμό και έχετε συνδεθεί στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Με ποιούς μοιραζόμαστε τα δεδομένα σας

Προτεινόμενο κείμενο: Αν έχετε ζητήσει επαναπροσδιορισμό συνθηματικού, η διεύθυνση IP θα περιλαμβάνεται στο email επαναπροσδιορισμού.

Για πόσο καιρό διατηρούμε τα δεδομένα σας

Προτεινόμενο κείμενο: Εάν αφήσετε ένα σχόλιο, το σχόλιο και τα μεταδεδομένα του διατηρούνται επ' αόριστον. Αυτό γίνεται ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να εγκρίνουμε αυτόματα τα σχόλια που ακολουθούν, αντί να τα κρατάμε σε ουρά συντονισμού. Για χρήστες που εγγράφονται στον ιστότοπο μας, αποθηκεύουμε επίσης τα προσωπικά δεδομένα που καταχωρούν στο προφίλ χρήστη τους. Όλοι οι χρήστες μπορούν να βλέπουν, να επεξεργάζονται ή να διαγράφουν τα προσωπικά δεδομένα τους ανά πάσα στιγμή (εκτός από το να μπορούν να αλλάξουν το όνομα χρήστη τους). Οι διαχειριστές του παρόντος ιστότοπου μπορεί επίσης να βλέπουν και να επεξεργάζονται αυτές τις πληροφορίες.

Ποια δικαιώματα έχετε στα δεδομένα σας

Προτεινόμενο κείμενο: Εάν έχετε λογαριασμό σε αυτόν τον ιστότοπο ή έχετε αφήσει σχόλια, μπορείτε να ζητήσετε να λάβετε ένα εξαγόμενο αρχείο των προσωπικών δεδομένων που διατηρούμε για εσάς, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δεδομένων που έχετε παράσχει σε εμάς. Μπορείτε επίσης να αιτηθείτε να διαγράψουμε τα προσωπικά δεδομένα που διατηρούμε για εσάς. Αυτό δεν περιλαμβάνει δεδομένα που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε για διοικητικούς, νομικούς ή λόγους ασφαλείας.

Πού αποστέλλονται τα δεδομένα σας

Προτεινόμενο κείμενο: Τα σχόλια επισκεπτών ενδέχεται να ελέγχονται μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.
Save settings
Cookies settings